fbpx

Servis toplotne črpalke

Redno vzdrževanje in popravilo toplotnih črpalk

Prijava na redni servis!

<--------Prijava na redni servis

Kaj spada k letnemu pregledu in čiščenju toplotne črpalke?  (75€ z ddv in potnimi stoški)

 • Pregled delovanja toplotne črpalke(+meritve)
 • Čiščenje zunanje enote čiščenje uparjalnika ter odvoda kondenzata
 • Čiščenje filta trdnih delcev ter magnetnega filtra
 • Polnenje ekspanzijskih posod ter pritiska v sistemu
 • Pregled hladilnega sistema in delovanje posameznih elementov
 • Pregled tlaka, količine hladiva
 • Kontrola električnih elementov toplotne črpalke
 • Pomoč pri nastavitvah in upravljanju
 • Kontrola tlačnih elementov

Kaj spada k letnemu pregledu sanitarne toplotne črpalke?

 • Pregled delovanja toplotne črpalke (+meritve)
 • Pregled in čiščenje uparjalnika
 • Pregled hladilnega sistema in delovanje posameznih elementov
 • Pregled tlaka, količine hladiva
 • Kontrola električnih elementov toplotne črpalke
 • Kontrola stanja magnezijeve zaščitne anode v bojlerju

Zakaj so redni servisi zelo priporočljivi?

Zakaj je potreben letni servis toplotne črpalke? Tako kot vsaka stvar ki je redno vzdrževana, doseže daljšo življensko dobo je manj obrabljena in deluje boljše. Kot primer lahko vzamemo avto, lahko se vozimo tudi 50.000km brez rednega servisa, vsi pa vemo kakšen bo rezultat. Toplotna črpalka je naprava katere cene se gibljejo okoli 10.000€, zato pa je rezlika precejšna če deluje 10-15let ali pa 20-25let.

Pomembno je da se rednega pregleda lotimo strokovno in natančno. Potrebno je pregledati vse ekspanzijske posode ki varujejo ogrevalni krog pred poškodbami zaradi prevelikega pritiska. Če naša ekspanzijska posoda izpusti ves zrak ki varuje ogrevalni krog, mi pa ne opravimo rednega pregleda imamo veliko možnosti da bo naš izmenjevalec zaradi prevelikega pritiska počil in prišlo bo do okvare, ki lahko celo uniči kompresor naše črpalke, potrebno bo zamenjati celoten izmenjevalec ponovno napolniti celoten plin ki ga potrebuje za ogrevanje. Strošek popravila je 1/4 cene naše toplotne črpalke, zelo veliko glede na ceno rednega pregleda, ki tako napako sigurno odpravi. Da bi lažje razumeli zakaj so te stvari pomembne smo napisali članek Kako deluje toplotna črpalka zrak-voda

Toplotna črpalka za ogrevanje uporablja Plin, ki se pod visokim pritiskom segreje in ogreva vodo ki kroži po naši hiši. Zato je za optimalno delovanje predpisana točna količina plina ki kroži po sistemu, s plinom se hladi in maže tudi glavni element Toplotne črpalke (kompresor). Zato se med pregledom izmeri tudi količina plina v sistemu ter opravi meritve delovanja vseh komponent ki se uporabljajo pri plinskem krogu. Tako lahko že pred samo okvaro najdemo napako in jo odpravimo, ter se izognemo večji škodi in nepotrebnim stroškom. 

Za meritve se uporabljajo digitalni manometri, ki so specificerani za hladilne prine. Za ravnanje z hladilnimi plini moramo biti tudi ustrezno izobraženi in imeti opravljen izpit. V napravah se uporabljajo R32, R410A, R407 in starejši R22, ki pa ga danes redko vidimo v uporabi.

Poznamo dve vrsti črpalk zrak-voda, to sta split sistem in monoblock pod našimi članki lahko najdete princip delovanja obeh primerov. 

Čiščenje zunanje enote je pomembno za boljše delovanje in tudi za boljši izkoristek električne energije. Toplotna črpalka iz zunanje okolice sprejema toploto in jo izkoristi, če so lamele naše toplotne črpalke zapolnjene z mahom, listjem, pasjimi dlakami ali cvetnim prahom, bo naša naprava za delovanje porabila veliko več energije, veliko bolj bo obremenjena ali pa celo ne bo delovala. Na umazanih lamelah se med zimo naredi tudi veliko več leda, zaradi tega se bo tudi večkrat prižgal program oddtaljevanja. Led pa lahko zaradi raztezanja povzroči tudi pokanje cevi, rezultat pa je puščanje plina.
Umazanija na zunanji enoti pripomore tudi k večjemu hrupu toplotne črpalke med delovanjem.

Velik pomen imajo tudi vodni filtri, filter trdnih delcev in filter kovin, ki skrbijo za dober pretok vode po samem sistemu ter ščitijo vodne črpalke ki skrbijo za kroženje vode. Filtre je potrebno očistiti da lahko spet delujejo kot potrebno.

Glavni namen filtrov trdnih delcev je zajem ali odstranitev trdnih delcev, kot so prah, umazanija, delci umazanije, pesek, prašni delci in druge trdne snovi, iz tekočin ali zraka. To je pomembno

Magnetni filter je vrsta filtra, ki uporablja magnetno polje za ločevanje trdnih delcev iz tekočine ali plina. To je posebna vrsta filter, ki se pogosto uporablja za odstranjevanje kovinskih delcev ali magnetnih materialov iz tekočih ali plinastih medijev. Magnetni filtri so še posebej koristni v industrijskih aplikacijah, kjer je potrebno odstranjevanje kovinskih delcev iz procesnih tekočin, da se prepreči poškodba opreme, izboljša kakovost izdelkov ali zagotovi varnost.

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni načini ogrevanja in hlajenja domov ter drugih prostorov. Delujejo tako, da izkoriščajo toploto iz okolja, kot je zrak, voda ali zemlja, in jo pretvarjajo v toplotno energijo za ogrevanje ali hlajenje prostorov. Kljub svoji učinkovitosti pa toplotne črpalke niso brez potrebe po vzdrževanju in servisu. Redno pregledovanje in servisiranje toplotne črpalke sta ključna za njeno zanesljivo delovanje, dolgo življenjsko dobo ter ohranjanje energetske učinkovitosti. V tem članku bomo raziskali razloge, zakaj je toplotno črpalko potrebno redno pregledovati in servisirati.

Ohranjanje Učinkovitosti:
Toplotne črpalke delujejo tako, da premikajo toploto iz enega kraja v drugega. Sčasoma se lahko notranje komponente in hladilni sistem obrabijo ali umazanijo, kar vodi v zmanjšano učinkovitost. Če toplotna črpalka izgubi učinkovitost, bo zahtevala več energije za izvajanje enakega dela ogrevanja ali hlajenja, kar povečuje stroške delovanja.

Preprečevanje Napak in Okvar:
Redno pregledovanje omogoča identifikacijo morebitnih težav ali znakov obrabe, preden se te spremenijo v resne okvare. Zgodnje odkrivanje in popravljanje težav lahko prepreči dražje popravke ali celo zamenjavo celotne enote.

Daljša Življenjska Doba:
Toplotne črpalke so pomembna investicija v udobje in energetsko učinkovitost vašega doma. Redno vzdrževanje in servisiranje lahko znatno podaljšata življenjsko dobo toplotne črpalke. S tem se izboljša donosnost naložbe in se zmanjšajo stroški, povezani z zamenjavo enote.

Varčevanje z Energijo:
Energetska učinkovitost je ključnega pomena pri toplotnih črpalkah, saj so zasnovane za varčevanje z energijo. Redno vzdrževanje lahko pomaga ohraniti visoko energetsko učinkovitost in s tem zmanjša porabo energije, kar je koristno za okolje in vaš proračun.

Zagotavljanje Ugodnih Pogojev:
Toplotne črpalke so odgovorne za vzdrževanje udobnih temperaturnih pogojev v vašem domu. Servisiranje vključuje preverjanje in kalibriranje termostatskih nastavitev, kar pomaga zagotoviti, da bo vaš dom vedno udoben.

Zmanjšanje Tveganja za Puščanje Hladiva:
Toplotne črpalke vsebujejo hladivo, ki je potrebno za prenos toplote. Če pride do puščanja hladiva, lahko to vpliva na učinkovitost in celo okolje. Redno servisiranje vključuje pregled sistema za morebitna puščanja in njihovo pravočasno odpravo.

Sklep:
Redno pregledovanje in servisiranje toplotne črpalke sta bistvenega pomena za ohranjanje njene učinkovitosti, dolge življenjske dobe in zanesljivega delovanja. S tem lahko varčujete z energijo, zmanjšate stroške in ohranjate udobno okolje v svojem domu. Priporočljivo je, da se za pregled in servisiranje toplotne črpalke obrnete na strokovnjake s področja ogrevalnih in klimatskih sistemov, saj imajo potrebno znanje in izkušnje za učinkovito vzdrževanje in popravila.

Zakaj se pri servisu toplotne črpalke obrniti na nas?

Pri servisu toplotne črpalke je izredno pomembno, da se obrnete na strokovnjake in izkušene tehnične ekip, namesto da bi poskušali izvajati popravila ali vzdrževanje sami. Obstaja več razlogov, zakaj je to ključno:

Zapletena Tehnična Znanja: Toplotne črpalke so zapleteni sistemi, ki zahtevajo napredno tehnično znanje za popravila, vzdrževanje in pravilno delovanje. Strokovnjaki smo usposobljeni za razumevanje delovanja teh sistemov, diagnozo težav in pravilno izvajanje popravil.

Varnost: Delo na toplotni črpalki vključuje električno energijo, hladiva in druge potencialno nevarne elemente. Nepravilno ravnanje s toplotno črpalko lahko povzroči poškodbe ali celo smrtno nevarnost. Strokovnjaki so seznanjeni s pravili varnosti in vedo, kako ravnati z nevarnostmi.

Garancija: Mnoge toplotne črpalke imajo garancijo, ki velja samo, če se servisiranje izvaja s strani pooblaščenih tehnikov ali strokovnjakov. Samoizvajanje popravil ali servisiranje lahko razveljavi garancijo, kar bi lahko privedlo do dodatnih stroškov. Mi pa smo pooblaščen servis toplotnih črpalk v Ljubljani.

Pravilna Diagnoza: Strokovnjaki imamo izkušnje pri diagnosticiranju težav s toplotnimi črpalkami. Pravilna diagnoza je ključna za hitro in učinkovito reševanje težav. Brez ustreznega znanja bi lahko napačno diagnosticirali težavo in s tem povzročili nepotrebne stroške.

Rezervni Deli in Oprema: Strokovnjaki imamo dostop do originalnih rezervnih delov in specializirane opreme, ki so potrebni za popravila in vzdrževanje toplotnih črpalk. To zagotavlja, da bodo popravila izvedena pravilno in z visoko kakovostnimi deli.

Usposobljenost za Nastavitve in Kalibracijo: Pravilna nastavitev in kalibracija toplotne črpalke sta ključni za njeno učinkovito delovanje. Strokovnjaki imamo potrebne spretnosti in orodja za tovrstna opravila.

Hitro Reševanje Težav: Strokovnjaki običajno lahko hitreje in bolj učinkovito rešimo težave s toplotno črpalko, kar zmanjša prekinitve ogrevanja ali hlajenja v vašem domu. Povezani smo z ostalimi podjetji za dobavo delov in tehnično podporo, sodelujemo z Dines d.o.o. ki so uvozni zastopnik za toplotne črpalke LG, toplotne črpalke Fujitsu, toplotne črpalke cooper&hunter. kot pooblaščeni servis vam zagotavljamo hitre rešitve. Sodelujemo tudi z uvoznim zastopnikom toplotnih črpalk Mitsubishi Electric to je podjetje Vitanest d.o.o. Pri dobavi materiala, kompresorjev, ventilatorjev se obrnemo na Etis d.o.o.. Za dobavo vodovodnega in inštalacijskega materiala poskrbi Veto Group d.o.o. Za hladilne pline in merilne sisteme pa EMPOR d.o.o.

Skupaj z vsemi navedenimi razlogi je najboljše, da se za servisiranje toplotne črpalke obrnete na certificirane strokovnjake, ki imajo potrebno znanje, izkušnje in opremo za zagotavljanje zanesljivega in varnega delovanja vaše toplotne črpalke. To bo pripomoglo k ohranjanju energetske učinkovitosti, dolge življenjske dobe in udobja v vašem domu.

Preberite še kakšne zanimivosti o toplotnih črpalkah ali klimatskih napravah