fbpx

Monoblock toplotna črpalka: prednost in področja uporabe

Pri zračnih toplotnih črpalkah proizvajalci ločijo tako imenovane split in monoblok naprave. Medtem ko so prve sestavljene iz dveh komponent, imajo monoblok toplotne črpalke vse komponente, pomembne za delovanje, v enem ohišju. To je mogoče postaviti zunaj ali znotraj in namestiti posebej hitro. V naslednjih razdelkih pojasnjujemo, katere so prednosti kompaktne zasnove in kdaj so naprave primerne.

Teme na kratko:

 • Zgradba in funkcija monoblok toplotne črpalke
 • Postavitev tehnologije v zaprtih prostorih ali na prostem
 • Primerjava kompaktnih toplotnih črpalk in split naprav ž
 • Stroški in financiranje toplotnih črpalk zrak-voda

Vse pomembne komponente v kompaktnem ohišju

Ko strokovnjaki govorijo o monoblok toplotni črpalki, govorijo o kompaktnih zračnih toplotnih črpalkah . Tako kot plinski ali oljni grelniki so ti sestavljeni iz naprave, ki vsebuje vse komponente, pomembne za funkcijo. Sem spada poleg uparjalnika, kompresorja in kondenzatorja tudi ekspanzijski ventil. Samo komponente za distribucijo toplote v hiši, kot so vmesni hranilnik , toplotna črpalka ali ekspanzijska posoda , so nameščene ločeno . Če slednjih še ni ali jih ni več mogoče uporabljati, nekateri proizvajalci ponujajo kompaktne enote, ki vsebujejo vse te komponente že sestavljene v kompaktnem ohišju.

Funkcija monoblok toplotne črpalke je podobna funkciji split sistema

Funkcionalnost monoblok in split toplotnih črpalk ni nič drugačna. Pri obeh sistemih se toplota iz zunanjega zraka prenaša preko uparjalnika na poseben medij. Tako imenovano  hladilno sredstvo  izhlapi in teče v  kompresor . To tudi poveča temperaturo, ko se tlak poveča. Vroči hladilni plin preko kondenzatorja odda toploto ogrevalni vodi in sam preide v tekoče stanje. Ko ekspanzijski ventil povrne tlak na začetno raven, hladilno sredstvo teče v uparjalnik in postopek se začne znova.

Pomembno vedeti:  Pri deljenih sistemih je krogotok hladilnega sredstva razdeljen na dve napravi, ki ju je mogoče povezati s cevmi za hladilno sredstvo. Za to delo so potrebni izkušeni tehniki za hladilna sredstva. Ker monoblok toplotne črpalke ne zahtevajo dela na ceveh, po katerih teče hladilno sredstvo, jih lahko namestijo, vzdržujejo in popravljajo številna podjetja, specializirana za ogrevanje, tako kot grelnike na plin ali olje.

Okoljsko ogrevanje po potrebi ogreva ogrevanje in pitno vodo

Če izberete monoblok toplotno črpalko, jo lahko uporabljate za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne vode. To še posebej dobro deluje, ko so temperature dotoka v hiši nizke. Ti omogočajo majhen dvig temperature (razlika med temperaturo zunanjega zraka in ogrevalne vode) in poskrbijo, da kompresor porabi manj električne energije. Za učinkovito pripravo tople vode je koristno kombinirati toplotno črpalko s solarnim sistemom . Slednji izkorišča sončno toploto za pripravo sanitarne vode, s čimer razbremeni ogrevalni sistem s toplotno črpalko in prihrani stroške ogrevanja. 

Prilagodljiva namestitev v zaprtih prostorih ali na prostem

Načeloma so monoblok toplotne črpalke primerne za zunanjo in notranjo postavitev. V prvem primeru se generator toplote nahaja zunaj hiše, kjer lahko neposredno sesa zrak iz okolice, potreben za delovanje. Zvišuje temperaturni nivo okoljske toplote, prenaša toplotno energijo na ogrevalno vodo in jo po izoliranih ceveh oddaja v notranjost hiše. Da bi se izognili toplotnim izgubam in zmanjšali stroške ogrevanja, morajo biti cevi kratke in zelo dobro izolirane.

V hiši je monoblok toplotna črpalka za notranjo montažo. Zahteva več prostora in mora biti povezana z rešetkami na fasadi preko velikih kanalov. Slednje so potrebne za vsesavanje in izpihovanje zunanjega zraka in nasploh govorijo proti vgradnji monoblok toplotne črpalke v klet. Ena od prednosti notranje namestitve je, da običajno ni težav z zmrzaljo.

Zaščitite toplotno črpalko kot kompaktno napravo pred zmrzaljo na prostem

Če ogrevanje pri temperaturah pod ničlo izpade, lahko priključne cevi zaledenijo. Da bi to preprečili, je pri monoblok toplotnih črpalkah, nameščenih zunaj, pomembna zaščita pred zmrzaljo. To je mogoče izvesti na tri načine:

 • Samodejno praznjenje:  Samodejno praznjenje odpre zunanje odtočne pipe, ko zunanja temperatura in temperatura krogotoka padejo pod nevarne vrednosti. Da bi to delovalo, morajo biti priključni vodi položeni z naklonom na zračno toplotno črpalko.
 • Ogrevanje cevi: Ogrevanje cevi  je   električna grelna tuljava, ki jo inštalaterji ovijejo okoli priključnih cevi do hiše. Ti zagotavljajo zaščito pred zmrzaljo v primeru okvare monoblok toplotne črpalke. Predpogoj je, da ne zmanjka elektrike.   
 • Ločitev sistema s cevmi za slanico:  Ta rešitev je najvarnejša v primerjavi. Tukaj sistem prenaša toplotno energijo na mešanico antifriza in ogrevalne vode. Znotraj hiše  toplotni izmenjevalnik  nato uporablja energijo za ogrevanje ogrevalne vode.

Katera rešitev pride v poštev, je odvisno od lokalnih razmer. Specialist to preveri in oceni, da v veliki meri odpravi tveganje zmrzali pri kompaktni toplotni črpalki zrak-voda, nameščeni zunaj.

Monoblok toplotno črpalko vgradite sami ali dajte priklopiti?

Ker na komponentah, ki prenašajo hladilno sredstvo, niso potrebna nobena dela, lahko ogrevalni tehniki priključijo tudi monoblok toplotno črpalko – vendar tehnologije ne smete namestiti sami. To zahteva poglobljeno strokovno znanje. Poleg tega lahko izgubite garancijske in zavarovalne zahtevke, če tehnologija ni bila nameščena in pravilno zagnana.

Monoblok ali deljena konstrukcija: primerjava kaže prednosti

Če nameravate vgraditi toplotno črpalko zrak voda, morate izbrati monoblok ali split izvedbo. Naslednja tabela si pomaga pri izbiri s primerjavo najpomembnejših lastnosti obeh rešitev. 

ZNAČILNOSTIMONOBLOK KONSTRUKCIJARAZCEPLJENA KONSTRUKCIJA
GradnjaNaprava vsebuje vse ustrezne komponentevse ustrezne komponente so porazdeljene po dveh napravah; Cevi za hladilno sredstvo vzpostavijo povezavo
PoravnajNa prostem ali v zaprtih prostorihPo ena naprava znotraj in zunaj
namestitevSpecializirani obrtnikiSpecializirani obrtnik s certifikatom za hladilne naprave
vzdrževanjenormalno vzdrževanje ogrevanjanormalno vzdrževanje ogrevanja in vzdrževanje napeljave za hladilno sredstvo
Nevarnost zmrzaliče je sistem nameščen zunaj brez zaščite proti zmrzovanjušt
prilagodljivostnižjevišji
Cenavčasih višjevčasih nižje

Na splošno ni mogoče oceniti, ali so kompaktni sistemi učinkovitejši od deljenih rešitev. Poleg znamke je to pogosto odvisno tudi od pogojev na mestu uporabe in vrste vgradnje. 

Prednosti kompaktnega okoljskega ogrevanja pred split sistemi

Tudi če se split sistemi na nekaterih področjih primerjave bolje obnesejo, imajo monoblok toplotne črpalke prednosti. To so:

 • Varno delovanje zahvaljujoč zaprtemu krogu hladilnega sredstva v eni napravi
 • Nizko vzdrževanje , saj niso potrebne ločene cevi za hladilno sredstvo
 • Enostaven za namestitev, ker proizvajalci vnaprej sestavijo sisteme, pripravljene za priključitev
 • prilagodljiv , saj za namestitev, vzdrževanje in popravila ni potreben noben hladni certifikat
 • Prihranek prostora , saj je za delovanje grelnika potrebna samo ena naprava
 • tiho v notranjosti , ko je kompaktni sistem zunaj

Uporaba toplotne črpalke zrak voda v monoblok izvedbi

Monoblok toplotne črpalke so primerne in še posebej priljubljene pri novogradnjah in obnovah. Običajno se nahajajo na prostem in se splačajo, če je dovolj prostora. Če imate v notranjosti na voljo veliko prostora, je zanimiva tudi tehnika. V tem primeru pa je treba paziti na pravilno povezavo zračnih kanalov, da ne pride do toplotnih mostov in toplotnih izgub. 

Kratek pregled stroškov in financiranja tehnologije toplotnih črpalk

Kako visoka je cena monoblok toplotne črpalke, je odvisno od posameznih okoliščin. Dejavniki, kot so zmogljivost, pogoji namestitve in regionalna cenovna struktura, so ključni. Poleg tega morebitni potrebni okoljski ukrepi določajo tudi stroške takšnega sistema. Slednji se na primer povečajo, če stare ogrevalne površine v okviru prenove zamenjamo z radiatorji toplotne črpalke ali sistemi površinskega ogrevanja, kot je talno ogrevanje . Zavezujočo informacijo o ceni boste prejeli z individualno izračunano ponudbo monterja .

Subvencije za monoblok toplotno črpalko znižajo ceno

Če imate v sklopu prenove nameščeno okoljsko ogrevanje, boste deležni privlačnega financiranja. Na voljo so visoke subvencije ali davčne olajšave. Če gre za novogradnjo, lahko z ugodnimi subvencioniranimi krediti financirate ogrevanje pri gradbenem projektu. Kako poteka financiranje ogrevanja in kaj je treba upoštevati, podrobno pojasnjujemo v članku o financiranju toplotne črpalke .

kako deluje sanitarna toplotna črpalka

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo? Teme na kratko Toplotna črpalka za sanitarno vodo uporablja toplotno energijo zraka za ogrevanje vode. Najmočnejši modeli segrejejo

Read More »