fbpx

Toplotne črpalke zrak-voda: glasnost in zvok

Toplotne črpalke zrak-voda so postale priljubljena izbira za ogrevanje domov, saj izkoriščajo obnovljivo energijo iz zraka, kar prispeva k učinkovitemu delovanju in zmanjšanju okoljskega vpliva. Med vodilnimi proizvajalci toplotnih črpalk izstopajo Mitsubishi, Daikin in Panasonic. V tem članku bomo pregledali glasnost teh modelov in raziskali različne zaščitne ukrepe, ki jih je mogoče uporabiti.


 1. Mitsubishi Electric Ecodan

Mitsubishi Electric je poznan po inovativnih rešitvah na področju toplotnih črpalk, in model Ecodan ni izjema. Ko gre za glasnost, so ti modeli znani po tišjem delovanju v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi izdelki. Njihov napreden inverter omogoča prilagajanje hitrosti ventilatorja glede na zahteve ogrevalnega sistema, kar prispeva k manjši hrupnosti.

 1. Daikin Altherma

Daikin Altherma je še ena priznana toplotna črpalka na trgu. Daikin se ponaša s tehnologijo Bluevolution, ki vključuje kompresor z nizko raven hrupa. Tudi ti modeli so običajno tišji od povprečja, kar zagotavlja udobje in minimalno moteč hrup pri delovanju.

 1. Panasonic Aquarea

Panasonic Aquarea serija je znana po visoki učinkovitosti in zanesljivosti. Njihove toplotne črpalke prav tako zagotavljajo tiho delovanje, s čimer je hrup minimalen. Panasonic uporablja tehnologijo inverterja za prilagajanje hitrosti motorja, kar pripomore k zmanjšanju glasnosti.

Zaščitni ukrepi za zmanjšanje hrupa:

a. Postavitev: Pravilna postavitev toplotne črpalke lahko znatno zmanjša hrup. Namestitev na primerno oddaljenost od bivalnih prostorov in uporaba zvočno izoliranih materialov lahko prispeva k tišjemu delovanju.

b. Zvočna izolacija: Dodatna zvočna izolacija okoli enote toplotne črpalke lahko zmanjša prenos zvoka. Uporaba zvočno absorbirajočih materialov na stenah in tleh okoli enote je lahko učinkovita rešitev.

c. Redno vzdrževanje: Redno vzdrževanje, vključno z mazanjem gibljivih delov in pregledom ventilatorjev, lahko zmanjša obrabo in hrup ter ohrani optimalno delovanje toplotne črpalke.

d. Nakup certificiranih modelov: Izbiro toplotne črpalke z ustreznimi certifikati za nizko raven hrupa lahko razmislimo o nakupu. Certifikati, kot je “Quiet Mark,” potrjujejo, da so izdelki dosegli določene standarde glede hrupa.

V zaključku, medtem ko so toplotne črpalke zrak-voda Mitsubishi, Daikin in Panasonic znane po relativno nizki glasnosti, je pametno upoštevati tudi dodatne zaščitne ukrepe za optimalno udobje in zmanjšanje motečega hrupa.

Postavljanje zaščite okoli toplotne črpalke

V primeru postavljanja kakršne koli zaščite okoli toplotne črpalke moramo vedeti, da naprava zajema zunanju zrak, zato moramo biti še posebaj previdni da ji tega ne omejujemo. Če postavimo streho nad toplotno črpalko potem z tem nismo omejili zajema zraka saj ga zadaj zajema, spredaj pa izpihuje. Z streho, nad zunanjo enoto toplotne črpalke zelo dobro še dodatno zaščitimo pred dežjem, snegom, ter ostalimi vremenskimi pogoji. V primeru izolacijske zaščite pa bi bilo bolje da se o tem seznanite z izkušenim serviserjem ali monterjem, ki vam bo svetoval na kakšen način zadevo uredit.

Proizvodnja toplote s toplotno črpalko temelji na kompresijskem principu, pri katerem se izhlapeno hladilno sredstvo stisne in se njegova temperatura dvigne na želeno raven. To lahko povzroči hrup, ki se nekaterim zdi moteč nad določeno stopnjo.

Tehnična navodila za zaščito pred hrupom kot podlaga za projektiranje

Pri toplotnih črpalkah zrak-voda je tudi aktivno pridobivanje toplote preko ventilatorjev, kar prav tako povzroča hrup. Ker je zaznavanje hrupa zelo subjektivno, je potrebna osnova za interpretacijo. To določajo tehnična navodila za zaščito pred hrupom ali na kratko TA hrup, ki pa jih kot upravni predpis ureja Zvezni zakon o nadzoru imisij (BImSchG).

V skladu s tem obstaja več področij, na katerih je treba vzdrževati različne ravni. Na primer, če se sistem uporablja v industrijskem območju, je lahko raven hrupa do 70 decibelov (A). Če pa je isti sistem namenjen delovanju v bolnišnici ali domu za ostarele, potem meja 45 decibelov (A) podnevi in 35 decibelov (A) ponoči ne sme biti trajno presežena.

Imisijske smernice

 

Naslednja tabela prikazuje okvirne vrednosti za imisijske lokacije zunaj stavb po Tehničnih navodilih za varstvo pred hrupom (TA hrup).

 

LokacijaČasOmejitev v dB(A)
Industrijska območjaves dan70
Komercialne površinedan ponoči65
50
Urbana območjačez dan63
Osrednja območja, vaška območja in mešana območjadan ponoči60
45
Splošna stanovanjska območja in manjša naseljadan ponoči55
40
Čisto stanovanjska območjadan ponoči50
35
Zdravilišča, bolnišnice in domovi za ostareledan ponoči45
35

 

Posamezni kratkotrajni vrhovi hrupa ne smejo presegati emisijskih vrednosti za več kot 30 dB(A) podnevi in za največ 20 dB(A) ponoči.

 

Imisijske vrednosti za imisijske lokacije v zgradbah ali prostorih, ki zahtevajo zaščito v smislu DIN 4109, so znatno nižje in znašajo 35 decibelov (A) podnevi in 25 decibelov (A) ponoči. Prostori, ki zahtevajo zaščito, vključujejo:

 

 •  
  • Dnevne in spalne sobe
  • vrtec
  • Delovni prostori/pisarne
  • Učilnice/seminarske sobe

Kuhinja-dnevna soba, ki služi kot prostor za bivanje stanovalcev, je prav tako treba obravnavati kot prostor, ki zahteva zaščito.

 

Globoki toni se dojemajo kot moteči

 

Poleg upoštevanja zakonsko predpisane mejne vrednosti hrupa je pomemben poudarek tudi zmanjševanje nizkih tonov. Marsikomu se to zdi moteče, čeprav je raven zvoka, torej glasnost, pod zakonsko dovoljeno mejo. Del hrupa, ki ima frekvenco manj kot 90 Hz, se imenuje globok ton ali nizkofrekvenčni zvok. Ljudje lahko zaznavajo zvoke v tonskem območju okoli 20 Hz.

 

Razlog, zakaj se globoki toni še vedno dojemajo kot moteči, je po eni strani ta, da je nizkofrekvenčni zvok opazen le pri večji glasnosti. Po drugi strani pa ljudje ne morejo razlikovati zvoka v tem predelu, zato se nizki toni na splošno imenujejo “brenčanje”.

 

Enostavno zmanjšajte prostornino z zasnovo toplotne črpalke Viessmann

 

Ker postaja zvok vedno bolj pomemben, je Viessmann od leta 2009 uvedel številne konstrukcijske ukrepe za zmanjšanje emisij hrupa in glasnosti toplotnih črpalk. Pri razvoju naših toplotnih črpalk strokovnjaki za zvok in razvijalci hladilnih krogov sodelujejo z roko v roki, da bi razvili visoko učinkovite in tihe toplotne črpalke. Poleg koncepta 3D zvoka je nastal tudi sistem AAD (Advanced Acoustic Design), zaradi katerega so toplotne črpalke Viessmann verjetno najtišje toplotne črpalke na trgu.

 

Sredstva za toplotne črpalke zrak-voda

 

Ogrevanje z okoljsko toploto je čisto in obetavno. Zato zvezna vlada spodbuja naložbe v toplotno črpalko zrak-voda prek zveznega financiranja učinkovitih stavb (BEG). V razdelku o financiranju toplotnih črpalk zrak-voda je pojasnjeno, katere zahteve morajo biti izpolnjene in kako visoko je financiranje.