fbpx

Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo?

kako deluje sanitarna toplotna črpalka

Teme na kratko

 • Toplotna črpalka za sanitarno vodo uporablja toplotno energijo zraka za ogrevanje vode.
 • Najmočnejši modeli segrejejo vodo do 65 stopinj Celzija.
 • Nakup sanitarne toplotne črpalke stane od 1500 do 3000 evrov.
 • Obratovanje sanitarne toplotne črpalke se še posebej splača, če se uporabljajo ogrevalni sistemi na olje in plin z visoko temperaturo odpadne toplote.

Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je ogrevalna naprava, ki za ogrevanje vode uporablja toplotno energijo, prisotno v zraku v prostorih, odpadnem zraku ali zunanjem zraku. Na primer, delovanje kotla in/ali električnih naprav povzroči segrevanje okoliškega zraka. Zgolj temperatura zraka pa navadno ni dovolj za segrevanje vode do želene mere. Zato znotraj toplotne črpalke za sanitarno vodo poteka tehnični proces, ki poveča temperaturo uporabljenega zraka. Da bi natančno razumeli, kako to deluje, si je treba ogledati strukturo ustrezne toplotne črpalke. V bistvu je sestavljen iz naslednjih komponent:

 • Uparjalnik
 • kompresor
 • Kondenzatorji in rezervoarji za toplo vodo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo med delovanjem vsesa krožni zrak, odpadni zrak ali zunanji zrak in ga dovaja v uparjalnik, ki deluje kot toplotni izmenjevalec. Med tem procesom zrak odda toplotno energijo hladilnemu sredstvu, ki izhlapi pri relativno nizki temperaturi. Elektronski kompresor povzroči dvig tlaka, zaradi česar se hladilno sredstvo segreje na želeno temperaturo. V zadnjem koraku segreta para hladilnega sredstva sprosti shranjeno energijo v kondenzator. Pitna ali industrijska voda se segreje, hladilno sredstvo pa se ponovno ohladi in posledično utekočini.
Kako se samo delovanje pri toplotni črpalki za sanitarno vodo razlikuje od delovanja toplotne črpalke za ogrevanje hiše

Na kakšno temperaturo lahko sanitarna toplotna črpalka ogreje vodo?

Odvisno od modela, ponavadi sanitarna toplotna črpalka ogreje vodo do 65 stopinj Celzija. Obstajajo pa tudi različice, ki dosežejo le 45 do 55 stopinj Celzija. To je lahko koristno zaradi varčevanja z energijo, lahko pa povzroči tudi težave z legionelo (bakterije, ki živijo v vodi). Zato ima večina naprav samodejni program, ki v rednih intervalih ubija patogene in tako zagotavlja pitno vodo brez legionele. V ta namen toplotna črpalka s pomočjo grelnega elementa za kratek trenutek segreje vodo na 60 stopinj Celzija.

Koliko stane toplotna črpalka za sanitarna vodo?

Stroški nakupa se razlikujejo od modela do modela. Na ceno pomembno vpliva oprema. Na trgu je na primer mogoče najti različice s fotovoltaičnim priključkom ali dodatnim izmenjevalnikom toplote. Stroški so običajno med 1500 in 3000 evri.

Poraba električne energije toplotnih črpalk za sanitarno vodo

Potrebe po električni energiji toplotne črpalke za sanitarno vodo so odvisne od različnih spremenljivk. Pomembna dejavnika vpliva sta količina in temperatura uporabljene vode. Velika poraba tople vode pomeni, da toplotna črpalka potrebuje več energije. Druga ključna številka je tako imenovani letni faktor učinkovitosti (JAZ), ki označuje učinkovitost sistema oziroma razmerje med proizvedeno toploto in potrebno električno energijo. Višja kot je vrednost, učinkovitejša je črpalka. Poleg tega temperaturna razlika med vsesanim zrakom in temperaturo vode vpliva tudi na porabo energije.

Naslednji seznam prikazuje približno, kako visoka je poraba električne energije glede na velikost gospodinjstva z dnevno porabo 40 litrov tople vode pri 50 stopinjah Celzija na osebo:

 • Dve osebi: 350 kilovatnih ur (COP 4.0) do 700 kilovatnih ur (COP 2.0)
 • Tri osebe: 500 kilovatnih ur (COP 4.0) do 1.000 kilovatnih ur (COP 2.0)
 • Štiri osebe: 700 kilovatnih ur (COP 4.0) do 1400 kilovatnih ur (COP 2.0)
 • Pet oseb: 1.000 kilovatnih ur (COP 4.0) do 2.000 kilovatnih ur (COP 2.0)

Za koga je uporabna toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Vsakdo, ki želi financirati sanitarno toplotno črpalko, se mora najprej vprašati, ali zadevni prostor dejansko izpolnjuje pogoje za obratovanje sanitarne vode. črpalka Naj bo v prostoru brez zmrzali in po možnosti vse leto s temperaturo nad 10 stopinj Celzija. Lokacija mora imeti tudi odvod vode za kondenzat, ki nastane med obratovanjem, podzemlje pa mora prenesti obremenitev okoli 500 kilogramov. Prav tako je treba zagotoviti, da je zrak brez maščobe in prahu. Poleg tega je levo in desno od naprave priporočljivo pustiti pol metra prostora zaradi nastale toplote.

Glede na zmogljivost sanitarne toplotne črpalke naj ima prostor tudi določeno minimalno velikost (deset do dvanajst kvadratnih metrov). Za priklop grelnika potrebujete samo vtičnico in centralno cev za toplo in hladno vodo. Zato naknadna vgradnja običajno poteka brez težav. 

Potrebi so tudi redni servisi sanitarne toplotne črpalke ter pregledi delovanja sistema, da ne pride do nepričakovanih okvar. Zakaj je redno pregledovanje ter redno vzdrževanje toplotnih črpalk pomembno. Ali se sanitarna toplotna črpalka ekonomsko splača, je odvisno predvsem od stroškov nabave sistema, predhodno uporabljenega energenta in temperature okolice oziroma zunanjega zraka. Vendar pa obstajajo nekateri začetni pogoji, v katerih se uporaba ustreznega sistema še posebej splača. To so na primer naslednji:

 • Staro ogrevanje na olje ali plin ustvarja veliko odpadne toplote.
 • Toplotna črpalka nadomešča električni kotel.
 • Uporablja se v kombinaciji s fotovoltaičnim sistemom.

Ali obstajajo subvencije za toplotne črpalke za sanitarno vodo?

Na splošno podprta namestitev toplotnih črpalk. Možnost prejemanja sredstev pa obstaja samo za kombinirane sisteme (z ogrevanjem). Vendar s toplotno črpalko za sanitarno vodo lastniki stanovanj ne prejmejo nobenih državnih sredstev.

kako deluje sanitarna toplotna črpalka

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo? Teme na kratko Toplotna črpalka za sanitarno vodo uporablja toplotno energijo zraka za ogrevanje vode. Najmočnejši modeli segrejejo

Read More »