fbpx

Plesen na steni, vlaga v stanovanju in lokalno prezračevanje

Plesen na stenah je pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi.
Ne le, da estetsko pokvari videz prostora, ampak lahko tudi predstavlja tveganje za zdravje, saj plesni spore lahko povzročijo dihalne težave in alergijske reakcije. V tem članku bomo razpravljali o tem, zakaj se plesen pojavlja na stenah in kako se učinkovito znebiti te nadloge.

 

Zakaj se pojavi plesen na stenah?

Plesen na stenah se običajno pojavi zaradi kombinacije vlage, toplote in pomanjkanja prezračevanja. Vlažno okolje zagotavlja idealne pogoje za razvoj plesni. Pogosti vzroki vključujejo puščanje strehe, nepravilno prezračevanje, poškodovane cevi ali kondenzacijo, ki se pojavi zaradi temperaturnih razlik.

Kako preprečiti pojav plesni?

 1. Redno prezračevanje: Zagotovite dobro prezračevanje prostora. Redno odpiranje oken in uporaba prezračevalnih sistemov lahko zmanjša vlažnost zraka.

 2. Odpravljanje puščanj: Takoj popravite morebitne puščanje strehe ali cevi. Voda, ki prodira v stene, ustvarja idealne pogoje za razvoj plesni.

 3. Uporaba ometa s protiplesnimi sestavinami: Pri obnovi ali prenovi prostora uporabite omete, barve ali premaze, ki vsebujejo snovi s protiplesnim delovanjem.

 4. Vlago absorbirajoči materiali: Uporabite materiale, ki absorbirajo vlago, kot so posebni ometi in barve, ki preprečujejo nastanek kondenzacije.

Kako se znebiti plesni?

 1. Temeljito čiščenje: Plesen na stenah odstranjujte s posebnimi čistili za plesen. Uporabljajte ustrezno zaščitno opremo, kot so rokavice in maska.

 2. Sušenje prostora: Poskrbite, da je prostor dobro prezračen. Uporabite odvlaževalnike zraka, da zmanjšate vlažnost v prostoru.

 3. Popravilo puščanj: Če so prisotna puščanja, jih takoj odpravite. Popravite streho, cevi ali druge vire vlage.

 4. Profesionalna pomoč: V hudih primerih je morda potrebno poklicati strokovnjaka za odpravljanje plesni. Ti strokovnjaki imajo potrebno opremo in znanje za učinkovito odstranjevanje plesni.

V boju proti plesni na stenah je ključnega pomena dosledno ukrepanje in odpravljanje vzrokov. S kombinacijo preventivnih ukrepov in pravilnega odziva na že nastalo plesen lahko ohranite svoj dom v dobrem stanju ter poskrbite za zdravje in dobro počutje stanovalcev.

 

Zelo učinkovita začasna rešitev je Clox pršilo ki plesen ubije točkovno. Način uporabe je enostaven, plesen navlažiš z pršilom, pustiš da začne pršilo učinkovati, to traja približno 1uro. Nato plesen pobrišeš z stene, če ni odstranjena vsa postopek ponoviš. Čistilo najdete v merkur prodajalnah.

Clox kot začasna in lokalno prezračevanje kot trajna rešitev

Lokalno prezračevanje kot najbol učinkovita rešitev!

Poznavanje pomena kakovostnega prezračevanja v domu je ključno za ustvarjanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. V tem članku bomo raziskali, zakaj je prezračevanje tako pomembno, kako lahko rešuje težave s plesnijo in prekomerno vlago, ter zakaj je namestitev lokalnega prezračevalnega sistema najboljša in finančno dostopna rešitev, ki jo podprejo tudi državne subvencije.

Pomen Prezračevanja Doma:

 1. Preprečevanje Plesni: Eden od glavnih vzrokov za pojav plesni v domovih je pomanjkanje učinkovitega prezračevanja. S svežim zrakom se zmanjšuje vlažnost in odstranjujejo škodljivi plini, kar preprečuje idealne pogoje za rast plesni.

 2. Zmanjšanje Vlage: Pravilno prezračevanje pomaga uravnavati raven vlage v zraku. Prekomerna vlaga ne le spodbuja plesen, ampak tudi povzroča številne druge težave, vključno s poškodovanim pohištvom, elektroniko in dihalnimi težavami.

 3. Izboljšana Kakovost Zraka: Prezračevanje odstranjuje onesnaževalce zraka, kot so plini, vonjave in prah. To vodi do izboljšane kakovosti zraka v prostoru, kar je ključno za zdravje prebivalcev.

Lokalno Prezračevanje kot Najboljša Rešitev:

 1. Ciljano Prezračevanje: Lokalni prezračevalni sistemi so zasnovani za ciljano odvajanje zraka iz specifičnih prostorov, kot so kopalnice, kuhinje in spalnice. To omogoča učinkovitejše reševanje lokalnih težav s plesnijo in vlago.

 2. Cenovno Dostopno: Namestitev lokalnega prezračevalnega sistema je pogosto cenovno dostopna alternativa centralnim sistemom. Nizki stroški namestitve in vzdrževanja prispevajo k privlačnosti te rešitve.

 3. Energijska Učinkovitost: Številni lokalni prezračevalni sistemi so zasnovani tako, da so energijsko učinkoviti. To ne le zmanjšuje porabo energije, temveč tudi zmanjšuje stroške za gospodinjstvo.

Državne Subvencije za Prezračevanje:

Mnoge države spodbujajo energetsko učinkovite ukrepe, vključno z namestitvijo prezračevalnih sistemov, s subvencijami. Pridobitev državne pomoči je lahko ključna pri zmanjšanju skupnih stroškov investicije v lokalni prezračevalni sistem.

Zaključek:

Prezračevanje doma ni le način za ohranjanje zdravja in udobja, temveč je tudi ključno za preprečevanje številnih težav, povezanih s plesnijo in prekomerno vlago. Namestitev lokalnega prezračevalnega sistema se izkaže kot najboljša rešitev, saj je ne le učinkovita, temveč tudi cenovno dostopna. Poleg tega so državne subvencije na voljo za tiste, ki si želijo izboljšati prezračevanje svojega doma. S tem je ustvarjanje zdravega in prijetnega bivalnega okolja dostopno in finančno podprto.

Želite prejeti informativno ponudbo?

Z veseljem vam bomo pripravili ter poslali brezplačno informativno ponudbo za različne znamke prezračevanja z montažo.

Prejmi ponudbo za lokalno prezračevanje
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ime in Priimek
Kraj in pošna št.

Kako je plesen in prekomerna vlaga škodljiva za človeka:


Plesen in prekomerna vlaga v prostoru nista le estetski težavi, ampak imata lahko tudi resne posledice za zdravje ljudi. Oboje lahko povzroči različne zdravstvene težave, zato je pomembno, da se zavedamo njunega vpliva in ukrepamo za preprečevanje ter odpravljanje teh težav.

1. Respiratorne Težave: Plesen proizvaja mikroskopske spore, ki se sproščajo v zrak. Te spore lahko vdihnemo in povzročijo različne respiratorne težave, vključno z alergijskimi reakcijami, draženjem dihalnih poti, kašljem in sopenjem. Posebej občutljivi posamezniki, kot so ljudje z astmo ali drugimi dihalnimi obolenji, so še bolj nagnjeni k negativnim učinkom plesni na dihalni sistem.

2. Alergijske Reakcije: Plesen lahko sproži alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh. Simptomi alergijskih reakcij vključujejo srbenje oči, izcedek iz nosu, kihanje in kožne izpuščaje. Dolgotrajna izpostavljenost alergenom lahko vodi do kroničnih težav in poslabšanja zdravja.

3. Poslabšanje Astme: Za ljudi, ki že trpijo za astmo, je izpostavljenost plesni lahko posebej problematična. Plesen lahko sproži astmatične napade in povzroči poslabšanje simptomov. Redno čiščenje plesni in skrb za dobro prezračevanje sta ključna za obvladovanje teh težav.

4. Povečano Tveganje za Okužbe: Vlažno okolje, ki ga ustvarja prekomerna vlaga, je idealno gojišče za bakterije in druge mikroorganizme. To povečuje tveganje za različne okužbe, zlasti ko gre za dihalne poti in kožo. Zdravi dom, brez plesni in s primerno vlažnostjo, je ključen za ohranjanje dobrega zdravja.

5. Strupene Snovi: Nekatere vrste plesni lahko proizvajajo strupene snovi, znane kot mikotoksini. Dolgotrajna izpostavljenost mikotoksinom lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno z okvaro jeter in živčnega sistema. Redno odpravljanje plesni je ključno za zmanjšanje tveganja za izpostavljenost tem strupenim spojinam.

Kako Se Zaščititi:

 • Redno prezračevanje prostora.
 • Popravljanje puščanj in preprečevanje vdora vode.
 • Uporaba odvlaževalcev zraka v vlažnih prostorih.
 • Redno čiščenje in odstranjevanje plesni.
 • Uporaba materialov, ki preprečujejo vlago in razvoj plesni.

Plesen in prekomerna vlaga nista le kozmetični vprašanji, ampak resna tveganja za zdravje. S pozornostjo na pogoje v domu ter rednim vzdrževanjem lahko zmanjšamo tveganje za nastanek plesni in njene negativne učinke na zdravje.

Kakšna je idealna vlaga v prostoru?
Kdaj je vlaga v prostoru previsoka in kdaj prenizka?


Vlaga v prostoru je ključen dejavnik, ki vpliva na udobje, zdravje in kakovost bivanja. Idealno okolje za življenje in delo zahteva natančno ravnovesje vlage v zraku. Kako določiti, kdaj je vlaga prenizka ali previsoka ter kako vzdrževati optimalne pogoje?

1. Idealna Vlaga: Idealna raven vlažnosti v prostoru se običajno giblje med 30% in 50%. Ta razpon omogoča udobno okolje in zmanjšuje tveganje za razvoj plesni ter druge težave, povezane s prekomerno vlago ali suhim zrakom.

2. Prenizka Vlaga: Vlaga pod 30% lahko povzroči različne težave. Sušen zrak lahko draži dihalne poti, povzroči suho kožo in razpokanje ustnic ter poveča občutek hladnosti. Prenizka vlaga je pogosta v zimskih mesecih, ko ogrevalni sistemi izsušijo zrak.

Kako rešiti prenizko vlago:

 • Uporaba vlažilnikov zraka.
 • Postavitev posod z vodo ali vlažilnih rastlin v prostor.
 • Sušenje mokrih oblačil na sušilnih stojalih.

3. Previsoka Vlaga: Če je raven vlažnosti nad 50%, se povečuje tveganje za razvoj plesni, pršic in drugih alergenov. Previsoka vlaga je pogosto posledica slabe prezračenosti, puščanj ali visoke zunanje vlažnosti.

Kako rešiti previsoko vlago:

 • Zagotavljanje dobre prezračevanosti prostora.
 • Popravljanje puščanj in preprečevanje vdora vode.
 • Uporaba odvlaževalcev zraka.

4. Merjenje Vlage: Uporaba higrometra je odličen način za natančno merjenje ravni vlažnosti v prostoru. Ta naprava vam omogoča, da spremljate pogoje v realnem času in prilagajate ukrepe za vzdrževanje optimalne vlažnosti.

5. Prilagajanje glede na Letne Čase: V različnih letnih časih se lahko raven vlažnosti spreminja. Poleti je običajno bolj vlažno, medtem ko pozimi ogrevalni sistemi zmanjšujejo vlažnost zraka. Prilagajanje ukrepov za vzdrževanje ravnovesja glede na letni čas je ključno za ohranjanje udobnega in zdravega okolja.

Zaključek: Optimalna raven vlažnosti v prostoru je ključna za dobro počutje, ohranjanje zdravja in preprečevanje težav, povezanih z vlago. Z rednim merjenjem, spremljanjem vremenskih razmer ter ustrezno prilagoditvijo ukrepov lahko ustvarite idealno okolje za življenje in delo.